Després d’un hivern llarg, amb baixes temperatures i vent, ens ve de gust que arribi el bon temps. El paisatge canvia, les plantes floreixen i el color verd juntament amb més hores de sol fan que ens sentim molt millor. Ja ho diu el refrany »la primavera la sang altera».
Els canvis de la meteorologia afecten el nostre cos especialment en la producció de certes hormones. Com que cada cop hi ha menys hores de foscor, augmenta la producció de certes hormones com la melatonina. Això ens afecta tant en l’àmbit físic com en les emocions de la mateixa persona.
La part negativa d’aquesta estació tan bonica és les temudes al·lèrgies primaverals. Aquest procés afecta a moltes persones. Quan patim una al·lèrgia el nostre cos reconeix com a estrany la substància que ens provoca l’al·lèrgia i provoca una resposta en el sistema immunològic, que alhora dóna lloc a les manifestacions clíniques pròpies de les reaccions al·lèrgies.
L’al·lèrgia primaveral i l’al·lèrgia al pol·len produeixen rinitis estaciona, caracteritzada per irritació d’ulls, nas, faringe i paladar.
Si patim aquest tipus de molèsties, hem d’evitar les activitats a l’aire lliure entre les 5h i les 10h del matí i les 7h i les 10h de la nit que són els períodes de temps que el pol·len està més actiu.
És convenient evitar sortir els dies que fa molt vent. Portar ulleres de sol i tancar les finestres de casa. En cas de patir molt, podem posar filtres a l’aire condicionat.
Una alimentació saludable, amb productes frescos de temporada també ens ajuda a tenir millor salut per encarar els dies que ens duri l’episodi al·lèrgic.